Förstfödda Laestadianer - väckelserörelse

 

 

Väckelserörelsen har fått sitt namn efter den svenska prosten Lars Levi Laestadius. Vår tro och lära är inget nytt, utan samma apostoliska kristendom som Jesus själv instiftade när han grundade sin församling. Apostlarna var de första budbärarna, och denna kristendom har förts vidare genom mindre och större väckelser ända fram till idag. Denna samma kristendom lyfte Martin Luther fram under reformationen på 1500-talet och senare Laestadius på 1800-talet. Denna kristendom är fortfarande levande och i full kraft.

​ Efter sin död uppstod Jesus från graven, kom till sina lärjungar och hälsade dem med fridens hälsning. Enligt Johannesevangeliet sade Jesus till dem: ”Frid vare med er. Såsom Fadern har sänt mig, så sänder också jag er. När han hade sagt detta, blåste han på dem och sade till dem: ”Ta emot den helige Ande: Vilka ni förlåter synderna, dem förlåtas de. Och vilka ni behåller synderna, dem är de behållna”.” (Joh.20:21–23). Jesus själv sände de första lärjungarna att predika bättring och syndernas förlåtelse i hans namn (Luk.24:47). Gud har alltid använt människor som sina tjänare, och himmelrikets nycklar är fortfarande i vårt bruk (se Matt.16:19).

Reformatorn Martin Luther (1483–1546) levde i många år med ett väckt samvete och försökte försonas med Gud genom klosterlivet. Först när ordet om syndernas förlåtelse förkunnas för honom, fick han frid och en levande tro i sitt hjärta, en tro som bara Gud kan tända. En ljusstråle gick genom Luthers hjärta när han fick uppleva Bibelns ord: ”Den rättfärdige skall leva av tro” (Rom.1:17). Uppgiften och makten att förlåta synder har Jesus gett till sin församling här på jorden. Om detta säger Luther: ”Även om makten att förlåta synder tillhör Gud, måste vi veta att han använder denna makt genom det ämbete som han kallade apostlarna till.”

Lars Levi Laestadius (1800–1861) föddes i Jäckvik i norra Sverige. Han studerade botanik och teologi i Uppsala, prästvigdes i Svenska kyrkan 1825 och blev därefter präst i Karesuando. Först 1844 fick Laestadius en levande tro, och detta var början på en kraftfull väckelse. När han var på en av sina många visitationsresor 1844, kom sameflickan Maria, som egentligen hette Milla Clemensdotter, och talade med honom. Flickan visste av egen erfarenhet i vilket själstillstånd Laestadius befann sig, och hon kom Laestadius till hjälp i hans själanöd. Maria var själv en allvarlig kristen som hade kommit till levande tro genom väckelsepredikanten och prästen i Nora församling, Per Brandell.

Denna tröst, ordet om tron (Rom.10:8), predikas bland oss, nämligen ordet om syndernas förlåtelse i Jesu namn och blod. Så har evangeliet och den levande tron spridits från hjärta till hjärta, ”från tro till tro” (Rom.1:16–17). En av Laestadius närmaste medarbetare, Johan Raattamaa (1811–1899), beskriver att han har sett denna väckelse växa från ett litet frö till ett stort träd, vars grenar har nått över riksgränser och världshav. Trädets rötter finns i svenska Lappland. Genom utsändningsverksamhet enligt apostolisk modell är kristendomen knuten till moderförsamlingen i svenska Lappland.

Vi håller Bibeln som böckernas bok, men vi anser också Laestadius predikningar vara så värdefulla att vi läser hans predikningar varje gång vi samlas för att höra Guds ord. Våra gudstjänster börjar med psalmsång, bön och läsning av Laestadius predikan, varefter någon av predikanterna talar om en bibeltext. Gudstjänsten avslutas med bön och psalmsång.

Till vår stora glädje följer många barn och ungdomar kristendomen med en levande tro i sina hjärtan och är förvissade om barnaskapet hos Gud. Vi bedriver omfattande barn- och ungdomsarbete. Våra gudstjänster är öppna för alla som vill höra levande Guds ord, den lära som Kristus och apostlarna förkunnade. Vår bön är att Guds ord även i vår tid får verka hos människor, också i ditt hjärta. Det viktigaste för alla människor är en personlig, levande tro och kristendom, som ger en mening och trygghet i livet, tröst i döden och visshet om ett evigt liv.